Onze benadering

Inleiding
De osteopaat werkt niet symptoomgericht maar heeft een totale benadering van het menselijk lichaam voor ogen. Er bestaan mechanische relaties tussen de verschillende regio’s door de verbindingen met steunweefsel. Daarnaast bestaan er relaties via het onwillekeurig en willekeurig zenuwstelsel: functionele relaties. De osteopaat denkt aan deze relaties om tot een behandelconcept te komen. Deze manier van conceptueel denken maakt de diversiteit aan behandelbare klachten groot. Wat stuk is kan een osteopaat niet maken, maar een slechte functie is goed te behandelen. Het lichaam zal altijd streven naar evenwicht. Hierdoor kunnen er in het ene gebied pijnklachten ontstaan a.g.v. compensatie voor een ander gebied waar de oorzaak zich bevindt. 

Voor klachten zoals chronische rug- of nekklachten, uitstralende pijn in armen of benen, hoofdpijnen, buikpijnen (ook na operaties), slechte darmwerking etc, kunt u bij de osteopaat terecht. Hij zal onderzoeken of er sprake is van een bewegingsverlies en of dit verlies volledig of gedeeltelijk te herstellen is. De mate van herstellend vermogen is mede afhankelijk van de bereidheid van de patiënt om een bijdrage te leveren aan het herstel door bijvoorbeeld zijn leefgewoonten en/of voedingsgewoonten aan te passen en de kwaliteit van het weefsel.
Soms moet eerst uitgesloten worden of er geen onderliggende ziekte aanwezig is, alleen dan kan er veilig worden gewerkt. De osteopaat heeft geleerd om rode en gele vlaggen uit te vragen.


https://www.praktijkoverdam.nl/uploads/images/rechterkant/benadering2.jpg